Как да изпращам творчески продукти в чужбина – наръчник за Етси магазини

Изпращането на Етси поръчки до чужбина може да бъде детска игра. Нека ти разкажем правилата…

Ако имаш Етси магазин или планираш да създадеш такъв, вероятно си се сблъсквал с казуса за изпращане на продуктите си извън България. Може би вече ползваш пощенска или куриерска услуга, но не си сигурен, че тя е оптималният вариант. Или пък тепърва навлизаш в темата и искаш да си спестиш многото часове проучване, които непременно съпровождат ежедневието на всеки Etsy автор. Пишем тази статия с цел да те улесним и да систематизираме информацията, така че да не се затормозяваш, докато избираш най-изгодния и надежден вариант за доставка. Най-често задаваните въпроси на наши клиенти по отношение на изпращането са отразени тук – ето и отговорите:

1. Кой плаща за доставката в Etsy?

Когато клиент закупи нещо от Etsy магазина ти, той плаща цената за продукта + цената за доставка. Общата сума постъпва по сметката ти. След това ти плащаш цената за доставка на пощенската услуга или куриерската фирма, която си избрал.

Etsy ти позволява да създаваш различни шипинг профили (профили за доставка), в зависимост от теглото и големината на пратките ти. Всеки шипинг профил (да кажем за малки продукти) ти позволява да зададеш различни цени за доставка в зависимост от региона, от който е купувачът.

2. Откъде да започна?

Първият ти ход е свързан с категоризиране на твоите продукти и с начина, по който ще ги опаковаш. Всяко ръчно изработено изделие е различно и вариантите за опаковка варират в зависимост от това какво продаваш – докато бижутата и дрехите например могат да бъдат опаковани в пликове или малки кутии, мебелите изискват по-стабилна опаковка. При всички случаи обаче, е важно да помислиш за надеждна опаковка, която да предпази продукта ти от нараняване по време на транспортирането.

След като си измислил от какво ще се състои опаковката ти, следващата стъпка е добре да категоризираш продуктите си на база тегло и размер. Ако продаваш плетени изделия, можеш да предположиш, че шапките и ръкавиците ще тежат по-малко и ще заемат по-малък обем от пуловерите например. Това разделение по категории на първо време може да се случи и „на око“, без да претегляш всеки отделен артикул. Достатъчно е да си направиш табличка, в която да включиш „леки и малки продукти“, „средно тежки продукти“ и „много големи и тежки продукти“.

Щом определиш основните категории, можеш да измериш колко средно тежи един продукт от всяка категория с кухненска везна, като вземеш предвид и теглото на опаковката. Запиши и това в табличката и вече си готов да определиш цените за доставка.

3. Какви са вариантите за доставка?

Това е моментът да избереш услуга, с която ще работиш. Пакетите можеш да изпратиш със пощенска (стандартна) или куриерска (експресна) услуга. Разликата е във времето на доставка и, разбира се, цената. Etsy ти дава възможност да предлагаш на клиентите си и двата варианта. Ние препоръчваме да започнеш с пощенска услуга, като предоставиш опция за доплащане за експресна доставка. Някои Etsy продавачи пък изпращат само експресно. Това са различните варианти на българския пазар:

Международни пощенски услуги:

 • Български пощи
 • А1 Post (през Deutsche Post)

Международни куриерски услуги:

 • EMS (към Български пощи)
 • A1 Post (през DHL)
 • DHL
 • FedEx / TNT – вече са една компания в България
 • DPD (само до Европа)
 • Лео Експрес

Всеки вариант има различни условия по отношение на цени и време за доставка. Затова е важно да си изпълнил първата стъпка с категоризирането на продуктите си – без да знаеш колко тежат, ще ти е трудно да прецениш Етси изпращането с коя услуга ще ти бъде най-изгодно.

4. Коя услуга е най-подходяща за мен?

Факторите за избор са много и всеки Etsy автор има различни съображения по отношение на изпращането на пратките си. Понякога се оказва важно дори дали се разбираш добре с куриера, който идва до вас да вземе пратките. Едно нещо обаче е общовалидно – никой не обича да пазарува онлайн и да чака пратката си със седмици. Затова двата основни фактора, на които трябва да обърнеш внимание в началото са:

 • добри срокове;
 • изгодна цена.

5. За колко време пристигат Етси поръчките?

При избор на пощенска услуга стандартните срокове за препоръчани пратки са 7-14 работни дни до САЩ или 4-7 работни дни до Европа. В началото можете да се възползвате от този вариант, но е важно да имате възможни забавяния, особено около празниците.

При експресните куриерските услуги стандартните срокове са 2-4 работни дни до САЩ или 1-3 работни дни до Европа. Експресната услуга те прави конкурентен на повечето професионални онлайн магазини. Също така по-бързите срокове помагат на клиентите по-лесно да ти се доверят и да вземат решение за покупка. Някои Етси магазини решават да преминат изцяло към експресна доставка, когато имат възможност да си го позволят.

6. Кои цени са изгодни?

Тук отговорът не е еднозначен. Можеш да провериш цените на различните доставчици, да ги попълниш в табличката с основните категории продукти и да направиш сравнение. В зависимост от естеството на продукта ти, можеш да прецениш кои цени са уместни за теб. Ето и нещата, които трябва да имаш предвид:

 • Цените на Български пощи са много добра отправна точка. Тук можеш да откриеш онлайн калкулатор, за да не се разхождаш до пощата: https://www.bgpost.bg/bg/calculator. Като вид пратка можеш да използваш писмо (за картички, дребни бижута, дребни плетива) или малък пакет за всичко останало до 2 кг.
 • Страните във всеки един калкулатор са стотици, но от гледна точка на клиентите в Etsy те интересуват основно САЩ, Канада, Европа (например Германия) и Австралия. В табличката срещу съответната категория продукти (леки, средни, тежки) можеш да запишеш цените до всяка от тези дестинации. И така вече имаш първия си шипинг профил. Та-да-да-дамм!
 • Почти във всички случаи е най-добре да изпратиш пратката с предимство (т.е. пратката ще бъде изпратена по въздух) и с препоръка или т.нар. тракинг номер, който ти позволява да проследиш докъде е стигнала пратката и ще вдъхне повече доверие на клиента. Маркирай тези полета, когато проверяваш цените, тъй като те влияят върху крайната стойност.
 • Макар че Български пощи все по-рядко е предпочитаният вариант за изпращане, вече си имаш база, спрямо която да сравняваш цените на всички останали пощенски и куриерски услуги. Това обикновено е най-евтината цена на пазара и оттук нататък можеш да прецениш колко допълнително си склонен да платиш, за да гарантираш по-бърза и безпроблемна доставка.
 • Като следваща стъпка, провери цените на поне още една пощенска услуга и поне един експресен куриер, за да си изградиш по-пълна картина. За всеки доставчик можеш да си направиш отделна табличка и да видиш доколко цените се различават.
 • Ако продаваш обемен продукт (маси, лампи и др.), имай предвид, че почти всички експресни куриери изчисляват цената на база на т.нар. обемно тегло, т.е. на база обема, който пратката ти ще заеме в самолета. Всеки куриер има различна формула за изчисляването на цената, но най-общо то зависи от реалното тегло и размерите на опаковката, в която изпращаш (дължина х ширина х височина). Когато избираш куриер за експресна доставка, провери как се изчислява обемното тегло, за да изчислиш колко ще ти струва услугата.
 • За пощенски и експресни пратки обърни внимание как нараства цената спрямо килограмите. При някои куриери например цената за пратки до 0.5кг е една и съща. При пощенските услуги цената може да нараства пропорционално на всеки 100-200гр. За по-големи и тежки пратки са изгодни куриери, при които цената не се покачва драстично над 2.5кг.
 • Добре е да помислиш и за ценообразуването в магазина ти. Хубаво е цената за шипинг да е не повече от 20% от продажната цена на продукта ти. Имай предвид, че можеш да добавиш част от цената за доставка в цената на продукта ти. Това се прави с цел крайният клиент да не се откаже от покупка заради висока цена на доставка.
 • А1 Post – малко по-скъп вариант от Български пощи. Това е специална пощенска услуга, предназначена за магазини в онлайн платформи като Etsy. По-добро време за доставка, което отговаря на очакванията на повечето клиенти – 5-10 дни до САЩ, 3-5 до Европа. Проследяването е по-надеждно и дава по-подробна информация докъде е стигнала пратката. Пратките се предават на български куриер (Еконт, Speedy, Лео), който може да дойде до вас, след което се поемат от Deutsche Post. Препоръчваме! Можете да се свържете с тях и да заявите интерес по мейл на info@A1post.bg. На сайта им има предоставен телефон за контакт, който може да използвате, ако имате нужда от повече информация за услугите им.

7. Кои куриерски услуги препоръчва Artery?

Ето и нашите коментари и наблюдения относно някои от гореспоменатите варианти:

Пощенски услуги:

 • Български пощи – най-евтиният вариант, 7-14 дни време за доставка до САЩ, 4-7 до Европа. За съжаление често се стига до забавяния и опцията за проследяване на пратката невинаги дава достатъчно информация. Особено проблемни са пратките около Коледните празници, когато и българската и американската поща са претоварени. Допълнително чакането на гише в пощенския клон не е най-приятният начин да уплътниш време.
 • А1 Post – малко по-скъп вариант от Български пощи. Това е специална пощенска услуга, предназначена за магазини в онлайн платформи като Etsy. По-добро време за доставка, което отговаря на очакванията на повечето клиенти – 5-10 дни до САЩ, 3-5 до Европа. Проследяването е по-надеждно и дава по-подробна информация докъде е стигнала пратката. Пратките се предават на български куриер (Еконт, Speedy, Лео), който може да дойде до вас, след което се поемат от Deutsche Post. Препоръчваме! Можете да се свържете с тях и да заявите интерес по мейл на info@A1post.bg. На сайта им има предоставен телефон за контакт, който може да използвате, ако имате нужда от повече информация за услугите им.

Експресни куриерски услуги:

 • EMS (експресна услуга на Български пощи) – почти като стандартната услуга на Български пощи, но с малко по-бърза доставка, която обаче не бихме нарекли експресна. Ориентировъчното време за доставка до САЩ например е 7 работни дни, което може да бъде постигнато и със стандартната услуга на А1 Post. Това е добър вариант единствено за Русия, където другите куриери нямат право да доставят до частен адрес.
 • DHL, FedEx и TNT – най-големите куриерски фирми в света – отлични срокове за доставка и сигурност, но и значително по-високи цени. Цените се договарят индивидуално в зависимост от броя месечни пратки, които ще изпратиш. Задължителен вариант за магазини с по-сериозен оборот!
 • А1 Post – препоръчваме като добър вариант за експресна услуга в началото! Пратките се предават на български куриер (Еконт, Speedy, Лео), който може да дойде до вас, след което се поемат от DHL.
 • DPD – експресната услуга на Speedy. Изпращат само до Европа и имат много добри цени за по-тежки пратки (10-30 кг).

8. Какво още трябва да знам?

 • Рекламации – случват се, когато пратката е загубена, забавена или повредена. Пощенските услуги рядко удовлетворяват рекламации, но на куриерите може да се разчита в такива случаи. Когато избираш куриер, провери за начините да пуснеш рекламация.
 • Препоръчваме винаги да изпращаш пратките си с тракинг (номер за проследяване). Услугата „стандартна пратка без тракинг“ е малко по-евтина, но не си заслужава риска. Без номер за проследяване няма как да разбереш къде е пакета.
 • Добре е да знаеш кой е местният куриер, който приема пратката, след като влезе в страната на купувача. Например пратките от Български пощи или A1 Post се доставят в САЩ от USPS, а пратките на TNT се доставят от FedEx. Това е полезно, защото клиентите може да те попитат кой куриер да очакват или къде да проследят статуса на пратката.
 • Можеш да проследиш къде са пратките ти с тракинг номер в сайта на куриера, който си избрал или за пощенските услуги в някой от следните сайтове: www.17track.net, www.trackitonline.ru

Това са основните неща, които трябва да знаеш относно изпращането на Етси поръчки в чужбина. Имай предвид, че условията на всеки куриер се променят с времето и е добре да си в течение с тях. Онлайн търговията се разраства все повече, а оттам идва и необходимостта от по-качествени и достъпни куриерски услуги. Затова е добре да се ослушваш за нови възможности и начини да оптимизираш процеса.

След като вече си наясно с изпращането на пратки в чужбина ще имаш повече време и енергия да правиш това, което обичаш – да създаваш!

Ако имаш други въпроси, пиши ни и във времето ще се стараем да поддържаме статията актуална.

Последна редакция: 04 февруари 2019 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *