Трябва ли да регистрирам Етси магазина си в НАП по силата на Наредба Н-18?

Консултирахме се с някои от топ счетоводните къщи в България с опит в електронната търговия и краткият отговор е „Не! Ако получаваш плащания през Etsy Payments, към момента нямаш задължение да се регистрираш в НАП. Новата наредба засяга ЕДИНСТВЕНО онлайн магазини със задължение да издават касови бележки.“

А ето и каква е цялата ситуация. Последните промени в Наредба Н–18 изискват лице, което е задължено да издава касови бележки, и което извършва продажба на стоки или услуги чрез електронен магазин, да подаде информация за магазина по електронен път с електронен подпис в Портала за е-услуги на НАП.

Изричният отговор на НАП в писмо от 31.12.2018 г. е, че „Лице, което извършва продажби чрез електронен магазин, но не приема плащания, за които е налице задължение за издаване на фискален бон, не попада в обхвата на задължените по чл. 3 лица, съответно за него не е налице задължение по чл. 52м за подаване на информацията, посочена в Приложение №33 на Наредба №Н-18/2006 г.“

Следващият логичен въпрос е „Длъжен ли съм да издавам касови бележки за поръчките си от Etsy?

По силата на чл. 3, ал. 1 от Наредба Н-18 не възниква задължение за издаване на касова бележка, ако плащането е извършено чрез кредитен превод, директен дебит или наличен паричен превод, извършен чрез доставчик на платежна услуга по смисъла на Закона за платежните услуги и платежните системи (ЗПУПС).

Плащанията през Etsy Payments се обработват и получават в България чрез Worldpay AP Ltd, които са лицензиран доставчик на платежни услуги по смисъла на ЗПУПС. Те присъстват (в момента ще ги откриеш на 8-ма позиция) в регистъра на БНБ с платежни институции с лиценз в други държави членки, които предоставят платежни услуги в България. Последно обновената версия на този списък можеш да намериш тук (4-тият списък отгоре надолу).

Тъй като плащанията към твоята сметка минават през Worldpay, ти си освободен от задължението да издаваш касов бон за поръчките от Etsy. От това пък следва, че си освободен и от задължението да регистрираш електронния си магазин в НАП.

Моля забележи, че настоящето становище НЕ СЕ отнася до регистрация на фирма, а до регистрация на Etsy магазин в НАП по силата на Наредба Н-18. Също така винаги е добре да се консултираш със счетоводител, който да разгледа дали има нещо по-специфично в твоя случай.

 

Източници:

Наредба H-18

Регистри по ЗПУПС

Писмо от НАП за електронните магазини, които нямат задължение да издават касов бон

 

Последна редакция: 05 март 2019 г.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *